Trading Places: back+forth

Er zijn diverse parallellen te vinden tussen de architectuur van Gdańsk en Amsterdam en het landschap van Pommeren en Noord-Holland. Dat is te danken aan de bloeiende handel tussen de Poolse regio Pommeren en de Noord-Hollandse handelsteden in de 14de tot en met de 17de eeuw.


Trading Places:back+forth gaat uit van de overeenkomsten van beide regio’s en de historie die zij delen, maar ook van de culturele verschillen. Juist deze verschillen lijken groot, tussen twee regio’s die wellicht ooit een verleden deelden, maar sindsdien geheel andere paden bewandeld hebben. Waar Nederland met als korte onderbreking in 1940 –’45 in vrijheid heeft geleefd, lieten in Polen de vele overheersers diepe sporen achter in cultuur en maatschappij. Juist in een tijd dat beide landen herenigd worden binnen de EU, en zo weer hernieuwd met elkaar kennismaken, is het zinvol om ook beeldend kunstenaars de gelegenheid te bieden om samenwerking of de confrontatie te zoeken. Want zijn de grenzen van Europa niet op Pools grondgebied uitgevochten? En is de val van de muur niet te danken aan de Poolse strijdbaarheid rond Solidariność?


tradingplaces1

Overzicht Hotel Mariakapel, Hoorn | foto: Huig Bartels


Begrippen als vrijheid, onafhankelijkheid, stabiliteit en de tegenstelling publiek-privaat hebben in Polen een andere lading dan in Nederland. Polen zijn op hun hoede bij alles wat met autoriteit te maken heeft. Dit verschijnsel is terug te vinden op het niveau van de internationale politiek, maar ook in het werkklimaat van de individuele kunstenaar.

Trading Places: back + forth onderzoekt dergelijke verschillen op individueel niveau, met het publieke domein als uitgangspunt. 30 september presenteren de kunstenaars het product van hun samenwerking dat wordt gekenmerkt door een stevige basis voor een open en persoonlijke communicatie tussen de betrokken kunstenaars, niet in de laatste plaats vanwege hun gedeelde terrein: dat van de hedendaagse kunst.

Vijf Nederlandse en vijf Poolse kunstenaars werken samen in het project Trading Places, in een korte werkperiode in Gdańsk in juli 2007 en een wat langere periode in Hoorn in september. Het geheel leidt tot groepstentoonstellingen in Nieuwe Vide, Haarlem en in Hotel Mariakapel te Hoorn in oktober.


tradingplaces2


tradingplaces3

Overzicht Nieuwe Vide, Haarlem | foto: Huig BartelsDeelnemend kunstenaars uit Nederland:

Bart Lodewijks, Moritz Ebinger, Karin de Jong/ PRINTROOM, Anno Dijkstra en Guda Koster.

Uit Polen:

Dominika Skutnik, Ania Witkowska, Andrzej Karmasz, Adam Witkowski, Alicja Karska & Ola Went

Curatoren: Daniëlle van Zuijlen & Martijn Lucas Smit